Kalkhennep als alternatief voor beton

Gemakkelijkshalve wordt er gekozen voor beton als iets sterk en stevig moet zijn.

In de bijlage Architectuur van de krant de Standard staat een lijst van zeven alternatieven gaande van houtbeton tot grasbeton, maar ook het steeds populairder wordende kalkhennep, ook wel hempcrete genoemd.

Kalkhennep wordt verkregen door hennephout, stukjes bast die van de hennepplant overblijven als de vezel eruit is gehaald, te mengen met kalk. Het ruwe oppervlak van het hennephout zorgt voor een goed hechting van de kalk. De holle structuur van de vezel zorgt voor een goede isolatiewaarde. Samen een stevig mengsel met een hoge isolatiewaarde.

Kalkhennep kan op twee manieren worden toegepast: in het werk gestort of als bouwblok. De mortel kan op het werk aangemaakt worden en in een bekisting worden gestort. Door laag voor laag te storten en aan te stampen wordt een egale laag verkregen die na droging  een egaal bouwdeel (dak,wand of vloer) vormt.  Bij deze methode kunnen droogtijden bij dikken wanden wel eens een probleem zijn. Om dit te voorkomen is de prefab bouwblok ontwikkeld. De hennep wordt fabrieksmatig in mallen gestort en gecontroleerd gedroogd. De droge bouwblokken worden op de bouwplaats verlijmd tot gevels, binnenwanden of voorzet wanden.

Leverancier van prefab bouwblokken: www.isohemp.nl 

Geplaatst in ACTUEEL.

2 reacties

  1. Zeer interessant maar igv funderen met kalkhennep krijg je dan dezelfde draageigenschappen als bij beton? Hoe gedraagd het zich in de winter, nadat het lekker nat geworden is in de herfst? Dien je igv kalkhennep ook nog bewapeningsijzer te gebruiken? Is hier technische info over te vinden? zijn er keuringen en normen voor? etc..
    Wie kan me helpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.