Vloerisolatie

Vloerisolatie is een effectieve manier om het energieverbruik te verminderen. Door vloerisolatie verliest het huis namelijk minder warmte en hoeft de verwarmingsketel minder hard te stoken.
Weinig milieubelasting van materialen: netto winst
De materialen die nodig zijn voor vloerisolatie, veroorzaken zelf milieubelasting. Er zijn namelijk grondstoffen en fossiele brandstoffen nodig voor de productie en het transport van isolatiemateriaal. Deze milieubelasting van isolatiemateriaal is zeer klein ten opzichte van de milieuwinst die vloerisolatie met een hoge isolatiewaarde oplevert.

Tussen de isolatiematerialen onderling bestaan wel verschillen in milieubelasting; de netto verschillen zijn echter klein vergeleken met de grote milieuwinst die ze tijdens gebruik opleveren. Thermoskussens met DUBOkeur belasten het milieu het minst; ze bevatten weinig materiaal en zijn licht van gewicht. Daardoor vergen ze weinig grondstoffen en transportbrandstof.

Uit oogpunt van het milieu is het dus vooral belangrijk dat u de vloer isoleert. Van groot belang is dat dit gebeurt met isolatiemateriaal dat geschikt is voor uw type vloer, en dat het goed wordt aangelegd.
Er zijn twee manieren om de vloer die grenst aan kelder of kruipruimte te isoleren. Dit kan bovenop of onderop.

Isoleren onderzijde begane grond vloer

Betonnen vloeren kunnen aan de kruipruimtezijde voorzien worden van een isolerende laag. Deze laag kan bestaan uit isolatieplaten of zogenaamde thermoskussens. Schuimlaag bestaande uit PUR is vanuit milieuoverwegingen te vermijden.
Belangrijk is om de bodem van de kruipruimte te bedekken met een folie of laag schelpen. Dit voorkomt uitdamping van vocht uit de bodem. Hierdoor blijft de kruipruimte droger.
isoleren met isolatieplaten

isoleren met isolatieplaten

Thermoskussen

Isoleren bovenzijde begane grond vloer

De vloeren kunnen ook aan de bovenzijde geïsoleerd  worden. Op de bestaande draagvloer wordt een drukvaste isolatieplaat geplaatst die dan weer afgewerkt wordt met een nieuwe vloer.

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.