Spouwmuur isolatie



Een spouwmuur is een muur die uit twee evenwijdige delen bestaat, een buiten- en binnenmuur ook wel buiten- en binnenblad genoemd. De open ruimte tussen de beide muren wordt de spouw genoemd. De spouw voorkomt vochtdoorslag van buiten naar binnen en heeft ook een isolerende functie. Voor extra warmte-isolatie kan in de spouw isolatiemateriaal zijn aangebracht.

Nieuwbouw


Voor het isoleren van spouwmuren in de nieuwbouw worden isolatieplaten toegepast. Hiervoor worden materialen zoals cellulose-platen, steenwol, glaswol, geëxpandeerd polystyreen (EPS), geëxtrudeerd polystyreen (XPS), polyurethaan (PUR), resolhardschuim (PF) of polyisocyanuraat (PIR) gebruikt. Er zijn daarnaast isolatieplaten die voorzien zijn van reflecterende folies om uitstraling van warmte tegen te gaan.
infodubo-spouwmuurisolatie

Na-isolatie spouwmuren.


Ongeïsoleerde spouwmuren kunnen worden geïsoleerd door deze met isolatiemateriaal (kurkkorrels, perliet, EPS, minerale wol) vol te spuiten. Voor het na-isoleren dient de spouw gecontroleerd te worden op vervuiling. Dit kan door een gat te boren en te kijken met een endoscoop. Als er door vervuiling of onzorgvuldig metselwerk de muur niet gelijkmatig geïsoleerd kan worden bestaat de kans op het ontstaan van vochtproblemen.
Door na-isolatie wordt de woning luchtdichter en dient men ook de ventilatie te controleren.

Opletten: de luchtspouw kan in gebruik zijn bij vleermuizen, een beschermde diersoort. De dieren kruipen door open stootvoegen in de spouw en verblijven daar vaak overdag. Voorafgaand aan het isoleren in de bestaande bouw moet dus worden vastgesteld of vleermuizen gebruikmaken van de luchtspouw. Als er vleermuizen aanwezig zijn dan is het vullen van de spouw met isolatiemateriaal niet toegestaan.

infodubo-spouwmuurinspectie infodubo-spouwmuurisolatie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.