Eerste ontwerpen met nieuwe EPC 2015 komen er aan.

Het Bouwbesluit stelt eisen aan energiezuinigheid van nieuwe woningen en utiliteitsgebouwen. De maat voor energiezuinigheid heet Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC). Als er een strengere EPC wordt aangekondigd zie je vaak een hausse in aanvragen voor bouwvergunningen vóór 31/12. Dit is om nog onder de oude norm te “mogen” bouwen. Echt slim is dat niet. Je gebouw loopt na realisatie per definitie al achter. Een nieuwe norm kan je ook zien als een doorkijk naar de toekomst. Wil je echt toekomstgericht bouwen, dan is het slim om de nieuwe EPC zo snel mogelijk toe te passen, en liefst nog iets strenger.
Langzaam maar zeker komen de eerste aanvragen om te rekenen met de nieuwe EPC norm 2015 binnen. Infodubo gebruikt de EPC berekening vooral als hulpmiddel en niet als een rapportcijfer dat nu eenmaal gehaald moet worden om de vergunning te krijgen. Een EPC berekening kan helpen om zo zuinig mogelijk te bouwen binnen een haalbaar budget.

De bepaling van de EPC ligt vast in de norm NEN 7120 Energieprestatie van gebouwen (EPG). Sinds 1 juli 2012 geldt de energieprestatienorm NEN 7120 voor zowel nieuwbouw van woningen als utiliteitsbouw.

Wijziging van de EPC vanaf 1 januari 2015
Per 1 januari 2015 wordt de EPC-eis aan de energieprestatie van gebouwen opnieuw aangescherpt en aangepast in het Bouwbesluit. De aanpassing betekent een aanscherping van de eis van 20% tot 50%.
EPC-eis 2015 voor woningen en woongebouwen is: 0,4
Meer informatie utiliteit: rvo.nl

Geplaatst in ACTUEEL, ENERGIE en getagd met , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.