Nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie Rendac levert energie

Rendac Son verzamelt en verwerkt alle dierlijke restmaterialen van Nederland (zoals kadavers en slachtafval). In de fabriek in het Brabantse Son wordt het grootste deel van het dierlijke afval verwerkt tot biobrandstof voor bijvoorbeeld elektriciteitscentrales. Hierbij komt een grote hoeveelheid afvalwater vrij die in een traditionele waterzuivering wordt gezuiverd waarbij relatief veel energie wordt verbruikt.
De nieuw te bouwen zuiveringsinstallatie levert energie. Dit wordt mogelijk gemaakt door de slimme combinatie van anaërobe zuiveringstechnologie, waarmee organische afvalstoffen worden omgezet naar biogas, en het ANAMMOX proces waarmee daarna stikstof op efficiënte wijze wordt verwijderd. Het biogas wordt omgezet naar elektriciteit en warmte in een warmte-krachtkoppeling (WKK). De geproduceerde hoeveelheid elektriciteit en de besparing ten opzichte van de huidige AWZI komt overeen met het verbruik van ca. 3.000 huishoudens.

“Binnen VION Ingredients is veel aandacht voor innovatie en verduurzaming van bestaande processen, daarom is anaërobe zuivering geen onbekende. Het knelpunt voor een succesvolle toepassing bij Rendac was echter het stikstof. Dit is met traditionele processen na anaërobe zuivering lastig te verwijderen. Omdat het ANAMMOX proces zich al meerdere jaren heeft bewezen, kwam deze techniek in beeld. We hebben samen met Paques de haalbaarheid van deze combinatie aangetoond.” aldus Roel van den Borne, projectleider namens VION Ingredients. “In onze branche zijn we het eerste bedrijf dat een dergelijke combinatie van technologieën realiseert. De nieuwe installatie gaat ook afvalwater behandelen van het bestaande energiepark Ecoson en is geschikt voor verwerking van de waterfractie van het toekomstige biofosfaatproject. Hiermee draagt dit project bij aan verdere optimalisatie en verduurzaming van de energiehuishouding van Rendac én het naastgelegen Ecoson. Ook zorgt de nieuwe installatie jaarlijks voor een kleine 1.600 ton afname van de CO2 uitstoot.”

De toekomstige zuivering heeft naar de maatstaven die gebruikelijk zijn voor dit soort afvalwater een bijzonder klein grondoppervlak. Het geproduceerde biogas wordt biologisch ontzwaveld met het THIOPAQ proces.

Waterzuivering-_Rendac-_Artist_Impression-400px

Nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie Rendac: artist impression.

Bron: Nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie Rendac levert energie

Geplaatst in ACTUEEL.

Eén reactie

  1. Wanneer is het artikel omtrent de (te plaatsen) waterzuivering bij de Rendac geplaatst. Is deze waterzuivering ondertussen al gerealiseerd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.